Το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) ιδρύθηκε στην Πάρο το 1998, με κύριο στόχο την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και των Κυκλάδων και την προώθηση ερευνών και μελετών για τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Εκτός από τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων από διακεκριμένους επιστήμονες που εργάζονται ή έχουν εργαστεί κυρίως στην Πάρο και ευρύτερα στις Κυκλάδες, βιβλιοπαρουσιάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων για την Αρχαιολογία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πάρου και των Κυκλάδων, κορυφαίο έργο του ΙΑΠΚ αποτελεί η πραγματοποίηση στην Παροικία Πάρου κατά τακτά διαστήματα Διεθνών Συνεδρίων Αρχαιολογίας της Πάρου και των Κυκλάδων.Το Α’ Συνέδριο με θέμα το διασημότερο μάρμαρο της αρχαιότητας, την Παρία Λίθο, που εξορυσσόταν στις υπόγειες στοές στην περιοχή Μαράθι, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 1997. Ακολούθησε το 2005, το Β’ Συνέδριο αφιερωμένο στον Αρχίλοχο της Πάρου, τον σπουδαιότερο λυρικό ποιητή της ελληνικής αρχαιότητας, και το 2010 το Γ’ Συνέδριο με θέμα τον γλύπτη και αρχιτέκτονα Σκόπα της Πάρου που η αρχαία Γραμματεία τοποθέτησε στο ίδιο βάθρο με τους μεγάλους γλύπτες Φειδία και Λύσιππο. Τον Ιούνιο του 2015, πραγματοποιήθηκε το Δ’ Συνέδριο αφιερωμένο στην Πάρο και τις αποικίες της στην αρχαιότητα: Πάριον στην Προποντίδα (σημ. Τουρκία), Θάσος στο Β. Αιγαίο, και Φάρος στην Αδριατική (σημ. Κροατία).
Το ΙΑΠΚ, με την κύρια επιστημονική επιμέλεια της προέδρου του, Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου, έχει εκδώσει τους τόμους Πρακτικών όλων των Συνεδρίων, ενώ τα Πρακτικά του Δ’ Συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν το 2017. Οι εκδόσεις του ΙΑΠΚ, σε διεθνή σειρά με την ονομασία Paros, αποτελούν έργο-σταθμό για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό της Πάρου και μοναδικό πρεσβευτή της διάδοσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού διεθνώς. Ταυτόχρονα και οδηγό για την τοπική κοινωνία ώστε να έρθει πιο κοντά στην ιστορία του τόπου και να γνωρίσει τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των αρχαίων Παρίων.
Στο πλαίσιο προβολής της Πάρου στο εξωτερικό, το ΙΑΠΚ συμμετείχε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο στο Stari Grad της Κροατίας (7-9 Σεπτεμβρίου 2016) με ομιλίες για την Πάρο από την Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του, μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη συνεισφορά, όπως τόνισε κατά τον απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου, ο γνωστός Κροάτης ακαδημαϊκός και ιστορικός Τέχνης Καθηγητής κ. Maroevic. Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 2400 χρόνων από την ίδρυση της Φάρου από Παρίους αποίκους, υπήρξε η τοποθέτηση αναμνηστικής μαρμάρινης στήλης στο δημοτικό πάρκο του Stari Grad, με κείμενα στα ελληνικά και κροατικά από την Πρόεδρο του ΙΑΠΚ και τον ανασκαφέα της Φάρου αρχαιολόγο Branko Kirigin, που είχαν και την ιδέα της δημιουργίας της. Παρόμοια στήλη τοποθετήθηκε στην Πάρο, στην πλατεία μπροστά από την Εκατονταπυλιανή, τον Ιούνιο 2015 στο πλαίσιο των εργασιών του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΑΠΚ.
Από τα εγκαίνια της στήλης στην Κροατία. Από δεξιά, Ντόρα Κατσωνοπούλου και Branko Kirigin. Από αριστερά, ο Αντιδήμαρχος του Stari Grad και οι Δήμαρχοι Stari Grad και Πάρου με τις συζύγους τους.
Οι εκδόσεις του ΙΑΠΚ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Andromeda Books στην Αθήνα και Αναγέννησις στην Παροικία Πάρου.
Leave a Reply