Η πρώτη επαφή της Πάρου με την ενεργειακή μετάβαση ήταν όταν πληροφορήθηκε το 2014, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Αρχίλοχο, την επικείμενη εγκατάσταση στην επικράτειά της 22 ανεμογεννητριών που είχαν ήδη λάβει την πρώτη τους άδεια το 2010. Χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, διαβούλευση ή διαπραγμάτευση εκ μέρος των επενδυτών. Σκληρό!
Δυστυχώς, αντί να εστιάσουν στους πολλούς πραγματικούς λόγους για τους οποίους η Πάρος έπρεπε να αντιταχθεί σε αυτό το έργο (αποκλεισμός της τοπικής κοινωνίας, δυσαναλογία με την κυκλαδική κλίμακα, καταστροφή μεγάλων περιοχών της ενδοχώρας, ανεπαρκή κριτήρια χωροθέτησης κλπ. ..), οι περισσότερες απόψεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη διάσκεψη κυμαίνονταν μεταξύ ενός περισσότερο ή λιγότερο δηλωμένου κλίμα-σκεπτικισμού και μιας γενικής απόρριψης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφενός «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ορυκτές πηγές ενέργειας» (sic!) και αφετέρου «χειραγωγούνται από το μεγάλο κεφάλαιο για το αποκλειστικό όφελος τους» (sic).
Έκτοτε, η ad hoc επιτροπή που δημιουργήθηκε για να ανατρέψει το σχέδιο, όχι μόνο παρασύρθηκε από αυτές τις εξαιρετικά μεροληπτικές απόψεις, αλλά συνεχώς απέρριψε ως “παραπλανητική για την υπόθεση” οποιαδήποτε συζήτηση ή διαφορετική άποψη, έστω και ελαφρώς διαφορετική. Εντούτοις πρέπει να γίνει δεκτό ότι η στρατηγική της ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική για την κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στο σχέδιο και την δημιουργία ενός πολύ εχθρικού κλίματος γι ‘αυτό. Και δεδομένου ότι οι επενδυτές συνήθως διστάζουν να λειτουργούν σε εχθρικό έδαφος, αν αυτή η στρατηγική επιτύχει τελικά να ακυρώσει αυτό το εντελώς απαράδεκτο έργο, θα είναι φυσικά επιτυχία για την οποία θα πιστωθεί η επιτροπή!
Θα μπορέσει όμως τελικά να τοποθετηθεί η Πάρος σε μια πιο ορθολογική τροχιά που να συμβαδίζει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, με μια τοπικά αναπτυγμένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα της νήσου στην κλιματική αλλαγή; Είναι δεδομένο ότι οι τουριστικοί προορισμοί που ασχολούνται επιτυχώς με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα αποτελούν τους πλέον αγαπητούς προορισμούς, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Η Πάρος συνδέεται τώρα με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο της Σάντα Μαρίας θα σταματήσει την παραγωγή παρόλο που θα παραμείνει για κάποιο χρόνο εφοδιασμός καταστροφής. Αφού κάψαμε ακριβό και ρυπογόνο καύσιμο επί 50 χρόνια, θα σφυρίζουμε τώρα ανέμελα σαν να ήμασταν σε άλλο πλανήτη, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε εξωτερικούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το καλώδιο για να εξάγουν την παραγωγή τους; Ή θα συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης και θα επωφεληθούμε από τις καινοτομίες και τις κοινωνικές αλλαγές που συνεπάγονται; Το γεγονός ότι είμαστε διασυνδεδεμένοι με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο δεν πρέπει να μειώσει τις προσπάθειες μας για μείωση ή εξουδετέρωση του αποτυπώματος άνθρακα της Πάρου, με υψηλά επίπεδα διείσδυσης τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη μιας πράσινης κυκλικής οικονομίας.
Νικόλας Στεφάνου
Leave a Reply