Ο Αντιδήμαρχος Πάρου, Χρήστος Χριστόφορος απαντάει σε 7 ερωτήσεις για το μέλλον του Τουρισμού και την ανάπτυξη του νησιού.
Συνέντευξη στη Μαιρίνα Ματθαιοπούλου
1. Τι είδος τουρισμού έχει η Πάρος;
Η Πάρος έχει αναπτυχθεί τουριστικά με τέτοιο τρόπο που διαχρονικά έχει υποδεχτεί διάφορα είδη τουρισμού. Σήμερα το είδος που επικρατεί είναι ο Ευρωπαίος επισκέπτης μέσου εισοδηματικού επιπέδου που οργανώνει τις διακοπές του μόνος του χωρίς όμως να απουσιάζει η παρουσία των οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων.
«Εμείς όπως και να έχει θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την προβολή και αειφόρο ανάπτυξη αυτού του πανέμορφου τόπου που λέγεται Πάρος.»
2. Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι οι ανάγκες των επισκεπτών;
Οι ανάγκες του κάθε επισκέπτη ποικίλουν ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του, σίγουρα όμως οι επισκέπτες της Πάρου έχουν ανάγκη από το κλασσικό μοτίβο της θάλασσας και της παραλίας σε συνδυασμό με ποιοτικές υπηρεσίες, φιλοξενίας διαμονής, σίτισης και ψυχαγωγίας. Από τις υπηρεσίες αυτές πρέπει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες αναμονής/υποδοχής ταξιδιωτών, η σήμανση των αρχαιολογικών χώρων, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, και η καλύτερη ενδοκυκλαδική επικοινωνία.
3. Ποια η σχέση τουρισμού – πολιτισμού – παράδοσης;
Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η παράδοση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και πρέπει η σχέση αυτή να διατηρηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι αναγκαίο για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη να διαφυλάξουμε τον τοπικό μας πολιτισμό, την παράδοση μας και να τα συνδέσουμε με το τουριστικό μας προϊόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που παρατηρείται μια γενικότερη στροφή προς τον εναλλακτικό, πολιτιστικό τουρισμό και τα παραδοσιακά προιόντα, τομείς που η χώρα μας αλλά και η Πάρος ειδικότερα ξεχωρίζουν.
4. Ποιο είναι το πλαίσιο και οι κατευθύνσεις της τρέχουσας τουριστικής πολιτικής;
Η τουριστική πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος είναι η προβολή και η προώθηση της Πάρου όσο το δυνατόν περισσότερο, στις αγορές στόχους του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού προβάλλοντας παράλληλα και τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν ξεχωριστά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας είναι ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται με τον τουρισμό, η συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και η εκμετάλλευση των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας και marketing
5. Είναι ο Γαστρονομικός τουρισμός μοχλός πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης;
Η προβολή της Παριανής γαστρονομίας αποτελεί κεντρικό άξονα στις επιμέρους θεματικές ενότητες που όλες μαζί συνθέτουν την τουριστική στρατηγική. Η γαστρονομία και η τοπική κουζίνα είναι μέρη του τοπικού μας πολιτισμού και παράδοσης που όμως χρειάζονται και την στήριξη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί για την καλύτερη ανάδειξή τους καθώς από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
6. Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Τα σχέδιά μας είναι η σύνδεση της σύγχρονης Πάρου με το λαμπρό παρελθόν της για να μπορέσουμε να
ελπίζουμε σε ένα αισιόδοξο μέλλον, η χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφιακών και ηλεκτρονικών τρόπων επικοινωνίας στην προβολή μας και η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Στις δράσεις μας προτεραιότητα έχει η ανάδειξη του λευκού μαρμάρου, γνωστού ως λυχνίτη, η συμμετοχή σε παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικά events, η αναβάθμιση και η μετάφραση του site www.paros.gr σε όσο περισσότερες γλώσσες μπορούμε και άλλα που μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε στο blog μου http://christoforoschris.blogspot.gr
7. Ποιές οι προοπτικές ανάπτυξης του;
Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες καθώς η Πάρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, στόχος είναι η αποπεράτωση του νέου αερολιμένα Πάρου, η δεύτερη μεγάλη πύλη εισόδου στο νησί θα δώσει αναμφισβήτητα ώθηση στην ανάπτυξη της Πάρου που θέλει όμως προσοχή! Εμείς όπως και να έχει θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την προβολή και αειφόρο ανάπτυξη αυτού του πανέμορφου τόπου που λέγεται Πάρος.
Leave a Reply