Λόγω της συνεχούς δόμησης στο νησί με υψηλούς ρυθμούς, της επέκτασης εξ αυτής όλων των σχετικών δραστηριοτήτων, της κυκλοφορίας /στάθμευσης πολυάριθμων κάθε μορφής τροχοφόρων και ενός συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, τα παράκτια οικοσυστήματα του νησιού συμπιέζονται, καταπατούνται υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ποια είναι αυτά τα παράκτια οικοσυστήματα;
Κυρίως οι υδροβιότοποι και οι αμμοθίνες με είδη κέδρων.
Οι 10 υγρότοποι της Πάρου που έχουν τεκμηριωθεί με κάθε λεπτομέρεια από την WWF συμπεριλήφθηκαν ως γνωστόν στους χάρτες του Π.Δ. ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/19-6-2012 και περιλαμβάνονται στο Γ.Π.Σ. της Πάρου ως Π.Ε.Π. 2.
Τον Δεκέμβριο 2023 και Ιανουάριο 2024 τοποθετήθηκαν από τον Δήμο ενημερωτικές πινακίδες σε όλους τους υγρότοπους της Πάρου.
Αυτό έγινε αφού ενεργοί πολίτες και μέλη συλλόγων ζητούσαν επί 5ετία την τοποθέτηση πινακίδων και μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη (ΣτΠ) , στον οποίο είχαν καταλήξει τα αιτήματα των πολιτών.
Οι αμμοθίνες με είδη παράκτιων Κέδρων (Juniperus) που συναντάμε σε παραλίες της Πάρου αποτελούν σύμφωνα με την οδηγία των οικότoπων της ΕΕ (οδηγία 92/43/ΕΟΚ ), οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*), που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και τα κράτη -μέλη φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την διατήρησή του.
Στην Πάρο δεν είναι γνωστή καμία καταγραφή / τεκμηρίωση για τον οικότοπο 2250* και από σχετικό πίνακα για την Ελλάδα βλέπουμε ότι τέτοια οικοσυστήματα έχουν καταγραφεί ειδικά για τις Κυκλάδες μόνο σε Μήλο, Κίμωλο – Πολύαιγο και Νάξο.
Οι αμμοθίνες με είδη Κέδρων στη Πάρο είτε ευρίσκονται σε περιοχές NATURA 2000 (Π.Ε.Π.1 ) , ή και εντός ορίων υγρότοπου (Π.Ε.Π. 2), ή και εντός ορίων οικισμού.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των αμμοθινών του Μώλου υπήρξαν επίσης αιτήματα από ενεργούς πολίτες και μέλη Συλλόγων της περιοχής για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για την προστασία τους , ως οικοσυστήματα 2250* . Τα πρώτα αιτήματα υποβλήθηκαν τον Απρίλιο 2018 και η τοποθέτηση ολοκληρώθηκε τελικά τον Δεκέμβριο 2023 , μετά πάλι από παρέμβαση του ΣτΠ.
Από εδώ και πέρα και με γνώμονα τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του νησιού και την αποφυγή της καταστροφής της προτείνονται τα ακόλουθα:
- Να κηρυχθούν όλοι οι υγρότοποι της Πάρου ως καταφύγια άγριας ζωής με βάση το Ν 2637/1998, ως παράκτιες εκτάσεις που είναι απαραίτητες για την διατροφή / διαχείμαση/αναπαραγωγή πολλών ειδών άγριας ορνιθοπανίδας , που είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση . Να συμπεριληφθούν δε ως Π.Ε.Π.3 στο νέο Τ.Π.Σ.
- Να απομακρυνθεί οιαδήποτε μόνιμη ή προσωρινή κατασκευή υπάρχει μέσα στα όρια του κάθε υγρότοπου , όρια που ορίζονται σαφώς από τον Νόμο. Να απομακρυνθούν επίσης απορρίμματα και μπάζα. Να απελευθερωθούν οι παραλίες τους.
- Να οριοθετηθούν όλοι οι υγρότοποι με ξύλινους πασσάλους.
- Να καταγραφούν /τεκμηριωθούν και να δηλωθούν επισήμως όλα τα οικοσυστήματα των αμμοθινών με κέδρους (οικοσύστημα 2250*).
- Στο νέο Τ.Π.Σ. να συμπεριληφθούν τα οικοσυστήματα 2250* ως περιοχές Π.Ε.Π.2 .
- Όλες οι αμμοθίνες με κέδρους στο νησί να οριοθετηθούν με ξύλινους πασσάλους, όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλα νησιά .
- Θεσμοθέτηση ενός Δημοτικού φορέα υπεύθυνου διαχείρισης παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων που διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης και για τα οποία η Πολιτεία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την διατήρησή τους.
18 Απριλίου 2024
Μιχάλης Δ. Κυριαζάνος Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Μώλου Μαρμάρων « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
Leave a Reply