Αντίσταση στην υπερδόμηση και τον υπερτουρισμό: ας στηρίξουμε τις δράσεις των πολιτών που ηγούνται αυτού του αγώνα
Η Πάρος αντιμετωπίζει μεγάλη απειλή από την ανεπαρκώς ρυθμισμένη και ελεγχόμενη δόμηση. Ενώ ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου, οι ζημιές που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη δόμηση είναι μη αναστρέψιμες. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Πάρος κινδυνεύει να χάσει γρήγορα το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο και την ταυτότητά της.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί επείγουσα ανησυχία για τους ειδικούς του βιώσιμου τουρισμού και την κίνηση των πολιτών. Οι συνθήκες διαβίωσης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών κινδυνεύουν να επιδεινωθούν. Γι’ αυτό και οι πολίτες της Πάρου είναι σήμερα πιο ευαισθητοποιημένοι για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση αυτή.
Οι οικοδομικές άδειες στην Πάρο εκδίδονται συχνά με σχετικά επιτρεπτικό τρόπο και οι ανεξάρτητοι έλεγχοι φαίνεται να απουσιάζουν γενικά.
Η νομική δράση σχετικά με την έκδοση αδειών για ορισμένα έργα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί η μόνη αποτελεσματική οδός που απομένει στους πολίτες που ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερδόμησης. Όταν είναι επιτυχής, η νομική δράση μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για άλλα έργα και να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση στους εκδότες αδειών ότι βρίσκονται υπό έλεγχο. Η προσέγγιση αυτή δικαιολογείται επίσης από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες δυσκολεύονται να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την έκδοση αδειών, καθώς δεν είναι επαρκώς προσεκτικές ως προς τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες ορισμένων κατασκευαστικών έργων. Ως εκ τούτου, οι δράσεις με πρωτοβουλία των πολιτών προσφέρουν έναν πιθανό τρόπο για να φρενάρουν την πορεία των κατασκευών.
Για παράδειγμα, ακούσαμε πρόσφατα για μια κατάσταση στην οποία μια ομάδα πολιτών αποφάσισε να κινηθεί νομικά για να ακυρώσει μια οικοδομική άδεια.
Τέσσερα βασικά επιχειρήματα, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις, προβάλλονται εδώ:
- Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαιτεί νόμιμη οδική πρόσβαση για να είναι οικοδομήσιμο ένα αγροτεμάχιο.
- Η περίπτωση των υπόσκαφων κτιρίων εκτός σχεδίου πόλεως.
- Η καταστροφή των ξηρολιθικών αναβαθμίδων.
- Η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών μεταμφιεσμένων σε «υδάτινα στοιχεία».
Η ένωση “Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου” υποστηρίζει αυτού του είδους τις ενέργειες. Ο σύλλογός μας είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει για να βοηθήσει τους ενάγοντες.
Η καταβολή της ετήσιας εισφοράς σας, ή ακόμη και μεγαλύτερης, στους Φίλους της Πάρου θα διευκολύνει αυτού του είδους τη βοήθεια.
Ο σύλλογός μας θα προσεγγίσει επίσης τις αρμόδιες τοπικές αρχές και δημόσιες υπηρεσίες για να τους ζητήσει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτό το θέμα.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων της Πάρου και της Αντιπάρου
Leave a Reply