Google’s automatic translations >>
Στρατηγικές για την Αειφορία
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου 2023
Στην αίθουσα του ΕΠΑΛ
10:00 – 14:00 και 18:30 – 21:30
Διοργάνωση:
Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας
Σύλλογος Φίλων της Πάρου & Αντιπάρου
Μ.Ε.Ε.Α.Σ. Ύρια Λευκών
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς
Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Τόνια Παντελαίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 6 Μαΐου πρωί
Βιώσιμος τουρισμός
10:00
Εισαγωγή – Χαιρετισμοί
Χαιρετισμός των Φίλων της Πάρου & Αντιπάρου
Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,
Σας Καλωσορίζω εκ μέρους των Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου σε αυτή την διημερίδα που ελπίζω ότι θα μας βγάλει όλους ποιο σοφούς.
Αν είχα να επιλέξω δυο στόχους για την επιτυχία της διημερίδας, θα ήταν, να συμφωνήσουμε οριστικά ποια όλοι ότι, πρώτων, το παράδειγμα στο οποίο είμασταν βυθισμένοι τις τελευταίες δεκαετίες, αυτού της ατελείωτης ανάπτυξης, βρήκε τα όρια του. Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι περισσότερη ανάπτυξη δεν θα φέρει ούτε περισσότερη ευημερία ούτε περισσότερη ποιότητα ζωής στην κοινωνία. Και δεύτερων, ότι λύση υπάρχει, δεν είμαστε καταδικασμένοι από κάποια μοίρα μας!
Φοβάμαι όμως ότι αυτοί που πιστεύουν ότι κάθε ανάπτυξη είναι ευλογημένη και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, δεν βρίσκονται εδώ σήμερα. Για αυτό διαδώστε όσο μπορείτε τις πραχτικές της αειφορίας!
Ωστόσο, γεγονός είναι ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλανήτης έχει ξεπεράσει τα όρια του. Ενώ ο αριθμός των τουριστών παγκοσμίως αυξάνεται ραγδαία. Ο τουρισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Οι προορισμοί χρειάζεται να προστατευτούν από τον μαζικό τουρισμό που έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε αυτούς – περιβαλλοντική υποβάθμιση, πολιτιστική διάβρωση, αύξηση της οικονομικής ανισότητας. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε πολλές συμπεριφορές.
Ωστόσο, στους προορισμούς που δεν έχουν χάσει την ταυτότητά και αυθεντικότητα τους, η τεχνολογία προσφέρει καινούριες δυνατότητες- μπορούμε να απευθυνθούμε κατευθείαν σε συγκεκριμένα κοινά ταξιδιωτών, αυτά που έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για Ήλιο & Θάλασσα, και περισσότερο για αυθεντικές εμπειρίες, ανακάλυψη του τόπου που επισκέπτονται και των ανθρώπων. Αυτός ο τύπος τουρισμού δεν διαβρώνει τον προορισμό, αντίθετος τον υποχρεώνει να διατηρήσει την ταυτότητα του. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αυξάνεται παγκοσμίως. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουμε το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν σε προσφορά τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντί για νέα αεροδρόμια με duty-free shops, και νέο λιμάνι που μπορεί να μην έχει σκοπό, χρειαζόμαστε μικρά έργα υποδομής για να αποκατασταθούν όλα τα περιπατητικά μονοπάτια, να γίνουν όλοι οι αρχαιολογικοί τόποι επισκέψιμοι (με την συνεργασία της εφορίας αρχαιοτήτων και άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων όπως στο Δεσποτικό), και να προωθηθούν τα παραδοσιακά πανηγύρια (με τρόπο που θα ενταχτούν και οι επισκέπτες αλλά χωρίς να χαθεί η αυθεντικότητα), τα φεστιβάλ, η γαστρονομία και όλες οι άλλες εκφράσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, όταν η κεντρική εξουσία νοιάζεται μόνο για μεγάλες επενδύσεις, πρέπει να συνεργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του τουρισμού, Δήμος, Επιχειρηματίες και Κοινωνία των Πολιτών, στα πλαίσια ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού DMO, που θα έχει και τα μέσα να υλοποίηση το σχέδιο του.
Να ξέρετε ότι συμμάχους μπορούμε να έχουμε πολλούς από αυτούς που αγάπησαν το νησί και περνούν μέρος της ζωής τους σε αυτό και θλίβονται για την πορεία του.
Οι Φίλοι της Πάρου & Αντιπάρου έχουν στο DNA τους την προστασία της ταυτότητας της Πάρου, την καλλιέργεια της κουλτούρας των διαβουλεύσεων και την συνεργασία με όλες τις συνιστώσες της παριανής κοινωνίας.
Νικόλας Στεφάνου
10:30
Από τον τουρισμό των 3S & του real estate στον τουρισμό ευζωίας και γνώσης.
Γιάννης Σπιλάνης, Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Σέριφο. Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου. Οικονομολόγος, με ειδίκευση στα θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Βιώσιμου Στρατηγικού Σχεδιασμού με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Δημοσίευσε το βιβλίο «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής» (εκδόσεις Gutenberg) και τη μελέτη «Towards an observatory and a “Quality label” of tourism sustainability in the Mediterranean» έκδοση UNEP/MAP/Plan Bleu. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ εκπόνησε τον «Οδηγό @ Εγχειρίδιο Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για ΟΤΑ». Ως επικεφαλής ομάδας – σε συνεργασία με τον Θ. Κίζο – για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως παγκόσμιου πόλου έρευνας για θέματα νησιωτικότητας, επιμελήθηκε την έκδοση του «Άτλαντα των Νησιών» και του συλλογικού τόμου «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Η περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου». Tο 2017-2018 συμμετείχε στην ομάδα έργου που προετοίμασε επιστημονικά την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013). Είναι περιφερειακός σύμβουλος στη Περιφέρεια Β .Αιγαίου από το 2014
Σύνοψη εισήγησης
Στόχος της εισήγησης είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της μετάβασης από το σημερινό μοντέλο του τουρισμού που φαίνεται μέρα με τη μέρα ότι δεν είναι βιώσιμο, σε ένα άλλο μοντέλο που να στοχεύει στο βιώσιμο τουρισμό σε βιώσιμους προορισμούς. Θα αναλύσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα του σημερινού μοντέλου και θα καταθέσουμε προτάσεις για την μετάβαση.
Εισήγηση
11:00
Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός (Πολιτιστικός Τουρισμός)
Ρόνα Αναστασιάδου, Επαγγελματίας Θεματικού Τουρισμού
Βιογραφικό
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε δημοσιογράφος στην Αθήνα. Το 1994 αποφάσισε ότι δεν θέλει να ζήσει τη ζωή της στη μεγάλη πόλη και πήγε στη Σίφνο, το νησί καταγωγής της μαμάς της, να κάνει ένα πείραμα για δύο χρόνια. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και είναι ακόμα εκεί! Δούλεψε σε πολλές δουλειές και σε διαφορετικές θέσεις στην τουριστική αλυσίδα, για να καταλήξει το 2004 ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια δική της δουλειά που να εμπλέκει όλα όσα την έφεραν στη Σίφνο και όλα όσα την έκαναν να μείνει. Κάπως έτσι και μετά από πολλά σεμινάρια, πιστοποιήσεις, μαθητεία στην ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιμονή, γεννήθηκε η Sifnos Events που οργανώνει δραστηριότητες – εμπειρίες για την ακρίβεια – και εκδηλώσεις για επισκέπτες του νησιού.
Σύνοψη εισήγησης
Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται παντού γύρω μας. Σε οργανωμένους χώρους φυσικά, αλλά και οπουδήποτε κι αν βρίσκεται κάποιος. Στο χωριό, στο χωράφι, σε ένα εργαστήριο, ή γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι. Και η – αειφόρος όχι απλά βιώσιμη – τουριστική ανάπτυξη θα είχε πολλά να ωφεληθεί αν χρησιμοποιούσε περισσότερο αυτά που έχουμε και λιγότερο αυτά που εισάγουμε. Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για επαφή με τους ντόπιους, για την καθημερινότητα εκτός τουριστικής περιόδου, την τοπική Ιστορία, τα πώς και τα γιατί πίσω από κάθε επιλογή και εξέλιξη. Τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι αυτά που πραγματικά προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και θα δημιουργήσουν τη σύνδεση που θα τον ξαναφέρει στο νησί. O τρόπος που παρουσιάζονται και ο τρόπος που βιώνονται αναβαθμίζουν και εμπλουτίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία χωρίς να επιβαρύνουν τον τόπο, ή να εξαντλούν τους πόρους όπως συμβαίνει με άλλες πλευρές της τουριστικής ανάπτυξης, τα τεράστια κτίρια, τις πισίνες και τις επεμβάσεις στις παραλίες και το φυσικό περιβάλλον.
11:30
Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων Cycladic Arts. Ένα παράδειγμα πολιτιστικού Τουρισμού στην Πάρο..
Δήμητρα Σκανδάλη, Εικαστικός
Βιογραφικό
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο. Το νησί διαμόρφωσε τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις της έχουν αναφορά στους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς και την ασταμάτητη διακίνηση του ανθρώπινου παράγοντα και την αγωνία για την εύρεση της ταυτότητάς του. Σπούδασε στην Ελλάδα (ΑΣΚΤ), την Ολλανδία (ΗΚU) και στην Καλιφόρνια όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στα Νέα Μέσα στο San Francisco Art Institute. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, έχει πραγματοποιήσει 18 ατομικές εκθέσεις και τέσσερις διατομικές στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε 66 ομάδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αμερική. Ζει και εργάζεται στην Πάρο.
Σύνοψη εισήγησης
Το πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων (Cycladic Arts) στην Αλυκή της Πάρου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022. Έχει ως στόχο την προώθηση εικαστικών και άλλων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της διεθνούς και της εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας. Φιλοξενεί εικαστικούς όλων των μέσων, θεωρητικούς και επιμελητές της σύγχρονης τέχνης, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές και όλα τα δημιουργικά πνεύματα που ψάχνουν για ένα ήσυχο μέρος για να δημιουργήσουν με έμπνευση τον κυκλαδίτικο πολιτισμό, την ιστορία και την ομορφιά των νησιών μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει συγκροτηθεί μια συμβουλευτική και μια επιμελητική επιτροπή με βασικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
12:00
Η ταυτότητα ως καθοριστικός παράγοντας για την βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου.
Μιχάλης Κονιτόπουλος, Μέλος Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Αλυκής
Βιογραφικό
Φοίτησε για ένα διάστημα στο τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων. Αποφοίτησε από τη σχολή στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων ΚΑΤΕΕ μετέπειτα ΤΕΙ. Ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος στην Αλυκή και μέλος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Αλυκής. Για πολλά χρόνια οργάνωνε στην Αλυκή το Φεστιβάλ στη μνήμη του πατέρα του Γιώργου Κοντιτόπουλου, αγαπημένου κυκλαδίτη τραγουδοποιού.
Σύνοψη εισήγησης
Η ταυτότητα εκφράζεται μέσα από την ιστορία του τόπου, τον πολιτισμό του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμα, την ιδιαίτερη δημιουργική και παραγωγική του δυνατότητα εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη στην κάλυψη των βασικών του αναγκών και τέλος τον σεβασμό στο περιβάλλον που έδωσε την δυνατότητα σε αυτήν την ταυτότητα να εκδηλωθεί μέσα στην ιστορία.
Όπως στην τάξη της φύσης έτσι και στην τάξη των ανθρώπων ως κομμάτι της, ότι εναρμονίζεται με αυτήν, οικονομικά, ηθικά και θεσμικά, προάγει και ενισχύει την ασφάλεια την αυτάρκεια και την ευημερία των κατοίκων του τόπου. Ότι δεν εναρμονίζεται την καταστρέφει. Όπου η παράδοση δεν επαρκεί, η γνώση τη συμπληρώνει, την βελτιώνει και την ανανεώνει. Θα είναι πάντα θέμα παιδείας, καλλιέργειας και σοφίας της καρδιάς η σωτηρία και η ευημερία ενός τόπου και όχι θέμα υπερανάπτυξης και υπερσυσσώρευσης πλούτου που πάντα θα ευνοεί τους λίγους έναντι των πολλών.
12:30
Εκπρόσωποι Παριανών Σωματείων του Τουρισμού.
13:00 – 14:00
Συζήτηση
Σάββατο 6 Μαΐου απόγευμα
Πρωτογενής / Δευτερογενής τομέας
18:30
Δίκτυα συνεργασίας για συμμετοχικό σχεδιασμό
Σοφία Καράμπελα, Οικονομολόγος, Περιφερειολόγος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βιογραφικό
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), Διδάσκουσα (Αγροτουρισμού) στα Τμήματα:
α- Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης
β- Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και ως ερευνήτρια σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών, στα δίκτυα συνεργασίας, στον τουριστικό (συμμετοχικό) σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα προορισμών.
Σύνοψη εισήγησης
Τα δίκτυα συνεργασίας αποτελούν μια μορφή οργάνωσης στην οποία δύο ή περισσότεροι εμπλεκόμενοι συνεργάζονται για την ανταλλαγή πόρων, ιδεών ή κεφαλαίων, προκειμένου να επιτύχουν κοινούς στόχους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Πρόκειται για μία εναλλακτική στρατηγική bottom up-από τα κάτω ανάπτυξης για συμμετοχικό σχεδιασμό για την οποία θα παρουσιαστούν ελληνικά και διεθνή παραδείγματα.
Εισήγηση
19:00
Συγκριτικά πλεονεκτήματα της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής
Αλέξης Γκόκας, Οικονομολόγος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου
Βιογραφικό
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Εργάστηκε αρχικά σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και στον Εσωτερικό Έλεγχο Τράπεζας. Το 1994 επέστρεψε στην Πάρο και άρχισε να εργάζεται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, ως Οικονομικός Διευθυντής. Από το 2008 είναι Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου.
Σύνοψη εισήγησης
Η οικονομία των νησιών αλλάζει ραγδαία, με έμφαση στην τουριστική μεγέθυνση. Έχει ρόλο και μέλλον η αγροτική παραγωγή μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η εισήγηση.
19:30
Τουρισμός & Αγροτική παραγωγή – Βιολογικό αγρόκτημα Καμάρανθο
Σταύρος & Κατερίνα Τσάβαλου, Ιδιοκτήτες και Διαχειριστές «Καμάρανθου»
Βιογραφικό
Η Κατερίνα Τσαβάλου-Παπαδημητρίου είναι φιλόλογος και ο Σταύρος Τσάβαλος μηχανικός Ηλεκτρολόγος/Μηχανολόγος Ε.Μ.Π. Το 2014 δημιούργησαν στο Καμάρι της Πάρου την «Καμάρανθο Ι.Κ.Ε» και το αγρόκτημα «Καμάρανθο» που παράγει και εμπορεύεται βιολογικά αγροτικά προϊόντα.
Σύνοψη εισήγησης
Η ανάδειξη και αξιοποίηση της σημαντικής βιοποικιλότητας της Πάρου και ευρύτερα του Κυκλαδικού περιβάλλοντος, καθώς και η παραγωγή – εμπορία βιολογικών αγροτικών προϊόντων, ενισχύουν την ανάπτυξη της ποιοτικής τουριστικής επισκεψιμότητας.
19:45
Ολιστική σκέψη για την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων: Από τη γη στο ράφι!
Μάνος Σταυριανός & Φανή Ρούσου, Ιδρυτές KEROS
Βιογραφικό
Ο Μάνος Σταυριανός και η Φανή Ρούσου, από το 2017 λειτουργούν στο Χοιρόλακα τη μονάδα μεταποίησης και συσκευασίας βρώσιμων τοπικών προϊόντων ΚΕROS.
Η Φανή Ρούσσου είναι Διατροφολόγος / Διαιτολόγος. Γνωρίζει πρωτογενώς λόγω των σπουδών και του επαγγέλματος της, την ανάγκη για κατανάλωση προϊόντων διατροφής. Έτσι αποφάσισε παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα να εντάξει τις γνώσεις της στη μεταποίηση βρώσιμων τοπικών προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένεια της στην Πάρο, που αποτελεί τόπο καταγωγής της.
Ο Μάνος Σταυριανός είναι Καλλιεργητής / Μεταποιητής. Έκανε επαγγελματική στροφή βρίσκοντας νόημα στις καλλιέργειες πρώτης ύλης και στη μεταποίηση τους. Η ενασχόληση του με το marketing και τα επιδοτούμενα προγράμματα, του πρόσθεσε γνώσεις αναφορικά με τον τρόπο προώθησης των προϊόντων και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Κατάγεται από την Απείρανθο της Νάξου, αλλά ήρθε στοχευμένα στην Πάρο, με την οικογένεια του.
Σύνοψη εισήγησης
Θα αναπτυχθεί μία συζήτηση αναφορικά με τις καινοτόμες καλλιέργειες και τη μεταποίηση των προϊόντων. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ειδικοί σύμβουλοί και τι προοπτικές υπάρχουν όταν δημιουργούνται ομάδες παραγωγών. Πως μια ετικέτα και μία συσκευασία προσελκύει το βλέμμα. Τι θα μπορούσε να κάνει η κεντρική εξουσία και τι ένας νησιωτικός δήμος;
20:00
Συζήτηση
Κυριακή 7 Μαΐου πρωί
Χωροταξία / Δόμηση
10:00
Προβλήματα στρατηγικής και στρατηγικές επενδύσεις στα νησιά του Αιγαίου
Μαρία Μάρκου, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π.
Βιογραφικό
Η Μαρία Μάρκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Έχει Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ (1982), DEA Γεωγραφίας και Χωροταξίας (Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre, 1985) και Διδακτορικό στην Πολεοδομία και Χωροταξία της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ (2001). Διδάσκει Χωροταξία, Πολεοδομικό και Αστικό Σχεδιασμό, Αστική Ανάλυση και Πολιτικές. Το ερευνητικό της έργο αφορά τις χωρικές λογικές των οικονομικών δραστηριοτήτων, την πρακτική και συμβολική οικειοποίηση του αστικού χώρου, την αντιληπτική γεωγραφία, την ψυχογεωγραφική χαρτογραφία, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως τις αστικές πολιτικές που σχετίζονται με τις σύγχρονες τάσεις κοινωνικοοικονομικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Σύνοψη εισήγησης
Η εισήγηση σχολιάζει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη “Αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” που κατατέθηκε το 2020 και δεν έχει θεσμοθετηθεί. Θα υποστηρίξουμε ότι η προτεραιότητα που δίνεται στην προώθηση “στρατηγικών επενδύσεων” έναντι του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού απειλεί το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, εγκαθιδρύοντας ένα νέο πολιτικό ήθος, σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη του δημοσίου για την εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών υποβαθμίζεται σε σχέση με την εγγύηση της απόδοσης των μεγάλων επενδύσεων.
10.30
Συμμετοχικός Χωρικός Σχεδιασμός – Κοινά αγαθά – Προσβασιμότητα
Μόνικα Θέμου, Πολεοδόμος, Συγκοινωνιολόγος, Συνεργάτης ΥΠ.ΕΝ.
Βιογραφικό
Η Μόνικα Θέμου εργάζεται ως Ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ιδιαίτερη εμπειρία στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου «ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Αθήνας» και είναι υπάλληλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο όποιο είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί με το χωρικό σχεδιασμό (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΕΠΣ), με ιδιαίτερα ζητήματα χρήσεων γης και με τον σχεδιασμό συγκοινωνιακών δικτύων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛ.ΕΤ) με σημαντική εθελοντική δράση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού τοπικών ζητημάτων σε όλη της χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νησιωτική Ελλάδα
Σύνοψη εισήγησης
Ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που το διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει. Ποιος αποφασίζει τις αλλαγές? Ποιος προγραμματίζει και με τι κριτήρια? Μπορούμε να έχουμε όλοι λόγο στο χωρικό σχεδιασμό? Ποιο είναι το αγαθό της προσβασιμότητας?
11:00
Συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου τους.
Ελένη Μαΐστρου, Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
Βιογραφικό
Αρχιτέκτων – μηχανικός, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ. Διδάσκει «Προστασία και Σχεδιασμό Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων». Ερευνητικό έργο, δημοσιεύσεις και μελέτες σε ζητήματα Πολεοδομικής Προστασίας, Αποκατάστασης, Ανάπλασης και Διαχείρισης Ιστορικών πόλεων και οικισμών.
Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Μέλος της διεθνούς επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του Ιcomos, (CIVVIH), της ελληνικής επιτροπής διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, (TICCHI) και της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής.
Σύνοψη εισήγησης
Η εισήγηση θα αναφερθεί στη στενή σχέση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος -φυσικού και δομημένου- όπως προκύπτει από κείμενα διεθνών οργανισμών, και στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην επίτευξη των κοινών στόχων. Επίσης, θα αναφερθεί σε πρόσφατες δράσεις που προωθούνται στον ευρωπαϊκό χώρο – στις οποίες συμμετέχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – με στόχο τη συνεργασία των πολιτιστικών οργανώσεων και τη συμμετοχή των πολιτών στα ζητήματα προστασίας της Κληρονομιάς
11:30
Στοιχεία ανάγνωσης της φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών της Πάρου
Αρχοντούλα Βασιλαρά, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Ε.ΔΙ.Π. Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο και διατηρεί σταθερή σχέση με το νησί. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος Ε.Μ.Π. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό με ειδίκευση στην Πολεοδομία- Χωροταξία. Ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του ΕΜΠ, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στον Τομέα Πολεοδομίας Χωροταξίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση και Σχεδιασμός του Αστικού Περιβάλλοντος και Τοπίου» και είναι ερευνήτρια του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα καθώς και η ερευνητική της εμπειρία αφορούν τη σύλληψη της μορφής του αστικού χώρου. Οι δημοσιεύσεις της, σε ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα, αφορούν κυρίως θέματα φυσιογνωμίας των τόπων, διάκρισης των τοπίων και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Σύνοψη εισήγησης
Τα στοιχεία που αποδίδουν το χαρακτήρα και εμφανίζουν τη μοναδική φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών της Πάρου, είναι διαχρονικά και αφορούν τόσο τα κελύφη- φυσικά και ανθρωποποίητα, όσο και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτά ή μέσω αυτών, κατά τις εξεταζόμενες χρονικές στιγμές. Είναι στοιχεία φυσικά, κοινωνικά, χωρικά, αισθητικά και αισθητηριακά. Ο κάτοικος ή ο επισκέπτης με τα μέσα αντίληψης που διαθέτει και όλες τις αισθήσεις του αναγνωρίζει τον τόπο, ενώ η απόδοση στον τόπο ιδεολογικού, συναισθηματικού και ψυχολογικού περιεχομένου, τον κάνει μοναδικό. Αποκτά ιδιαίτερη φυσιογνωμία και έτσι πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης.
Εσήγηση
12:30 – 2:00
Συζήτηση
Κυριακή 7 Μαΐου απόγευμα
Υποδομές για την Αειφορία και την Προστασία από την Κλιματική Κρίση.
18:30
Κλιματική κρίση, κλιματική προσαρμογή, δίκαιη πράσινη και ενεργειακή μετάβαση σε βιώσιμα νησιά.
Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Ευρωβουλευτής
Βιογραφικό
Πρόεδρος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» για κοινωνική-πράσινη καινοτομία, προστασία περιβάλλοντος και κλίματος, ενεργειακή μετάβαση. Διευθυντής WELCOMMON HOSTEL, πρότυπου ξενώνα και κέντρου καινοτομίας, κοινωνικής-πράσινης επιχειρηματικότητας. Ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΟΙ/EFA (2/2012-6/2014), 4ος αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευρωκοινοβουλίου. Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου (2010-2014). Μέλος του Συμβουλίου του νέου Πράσινου κόμματος. Ιδρυτικό μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Πρόεδρος Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (1999-2009). Υποψήφιος με το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην εκλογική περιφέρεια Νότιο Τομέα Αθηνών. Συν-συγγραφέας πολλών εκθέσεων και μελετών.
Σύνοψη εισήγησης
Ο νησιωτικός χώρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σήμερα απέναντι στην κλιματική και ενεργειακή κρίση, τις πιέσεις από το real estate, το μαζικό τουρισμό, την διεύρυνση του χάσματος κατανάλωσης (υπερβολικής) και τοπικής παραγωγής (μείωσης) καθώς και τη μείωση της βιολογικής και γενετικής ποικιλότητας (τοπικά είδη).
Απαιτούνται νέες στρατηγικές για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των νησιών, που θα λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές και κοινωνικές αντοχές και όρια των νησιών, την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού στην ξηρά και στη θάλασσα, καθορισμού χρήσεων γης, για να προστατευθεί τόσο η αγροτική δραστηριότητα όσο και ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος των νησιών.
19:00
Κυκλική οικονομία: Προκλήσεις και ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη
Βενετσιάνος Τιμολέων, Εφευρέτης – Ερευνητής, Ιδρυτής της εταιρείας bio-tev
Βιογραφικό
Ο Τιμολέων Βενετσιάνος είναι απόφοιτος Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών Χημικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών. Ασχολείται με ζητήματα ανακύκλωσης και αξιοποίησης γεωργικών υπολειμμάτων και παραγωγή προϊόντων από αυτά για περισσότερα από 20 χρόνια. Το 2007 δημιούργησε υποκατάστημα της bio-tev στην Πάρο, με διακριτικό τίτλο “ΒΙΟΤΕV ΠΑΡΟΥ” Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης Γεωργικών Υπολειμμάτων και Αποβλήτων. Από το 2001 είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο: “Νέο σύστημα κατεργασίας μεταποίησης και χρήση λυμάτων, ελαίων-ελαιολάδου για την παραγωγή χημικών προϊόντων ενέργειας και επαναχρησιμοποίησης νερού”.
Σύνοψη εισήγησης
Η παρουσίαση αφορά στην πρόταση της bio-tev για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης υπολειμμάτων και παραγωγής προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, που μπορεί όμως να εφαρμοστεί και να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκοντας παραγωγούς, επιχειρήσεις όλων των κλάδων, δήμους και πολίτες.
Εισήγηση
19:30
Σύγχρονη διαχείριση των ρεμάτων και αντιπλημμυρική προστασία.
Νίκος Στάππας, Γεωλόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος – Σύλλογος ΡΟΗ
Βιογραφικό
Ο Νίκος Στάππας, είναι Γεωλόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος, Μελετητής. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος, τεχνικής γεωλογίας, ορυκτών πόρων, γεωπεριβάλλοντος, υπόγειων νερών και χωροταξίας σε σχετικούς τομείς. Έχει εκπονήσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για συγκοινωνιακά , υδραυλικά και άλλα έργα, μελέτες διαχείρισης αποβλήτων, χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων, διατήρησης και ανάδειξης περιβάλλοντος κ.ά. Είναι μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου «ΡΟΗ, Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων».
Σύνοψη εισήγησης
Χαρακτηριστικά των ρεμάτων. Πλημμυρικά φαινόμενα. Φυσικά χαρακτηριστικά της κοίτης και των περιοχών γύρω από τα ρέματα στις ελληνικές συνθήκες. Η υποβάθμιση των ρεμάτων. Στοιχεία νομοθεσίας για τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου και της οριοθέτησης των ρεμάτων. Η ανάδειξη των χαρακτηριστικών των ρεμάτων και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για την βελτίωση της εικόνας μέσα στους οικισμούς και την ύπαιθρο. Παραδείγματα σύγχρονων διαμορφώσεων ρεμάτων. Ορισμένα θέματα ρεμάτων στην Πάρο.
Εισήγηση
20:00
Συζήτηση